dimecres, 4 de juny del 2008

EL REBUT DE L’IBI: ARRIBEN ELS FETS

Amb moltes i boniques paraules el govern municipal havia assegurat l’octubre passat que, amb la previsió feta a les ordenances fiscals que s’acabaven d’aprovar, s’evitava un increment abusiu de l’impost més important econòmicament parlant que, com a ciutadans i ciutadanes, paguem al nostre municipi: l’IBI.

Així ho asseguraven tant l’alcalde, Antoni Morral, com el regidor portaveu, Jordi Miró. El primer als micròfons de Cerdanyola Ràdio el 25 d’octubre passat, el segon el dia 30 del mateix mes també afirmant que els increments serien d’una mitjana que no aniria més enllà del 9%. (font: Cerdanyola.info).

Ara ja hem rebut la notificació de l’IBI d’enguany. Les paraules del govern, han quedat molt lluny de la realitat, han estat, com altres vegades, paraules mullades. Els fets són molt diferents.

Ara, maig de 2008, les quotes que deixen veure els rebuts de l’IBI tenen forts increments, augments importants, abusius per a les butxaques de la ciutadania en general. Per exemple, al voltant del C/ Sant Antoni s’han trobat pujades del 30%, o del 35% els pisos del barri de Canaletes; o entre el 25 i el 35% els pisos de Les Fontetes. Per tant, el que la realitat ens ha mostrat es que del 9% que afirmava el govern municipal hem passat a increments generalitzats que van del 20 al 35%; i especialment en barris o zones amb important concentració demogràfica i amb nivells econòmics modestos sobre els quals s’està gravant (en la majoria de casos) la propietat de la vivenda habitual.

Tot plegat el que tenim són uns serveis que fan aigua amb una major pressió fiscal: és el resultat d’unes polítiques conservadores lluny de les que vol la ciutat.

16 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Carme Carmona ha dit...

Benvolugt Joan Mulet. Efectivament no m'extranya que t'hagis trobat amb el comentes al rebut de l'IBI. M'he permés esborrar el teu comentari per evitar-te trucades. Et trucaré personalment.

Salutacions cordials.

Carme

Andrés Martín ha dit...

Benvolguda Carme Carmona;
Per desgràcia, l'IBI representa el 50% dels ingressos tributaris dels municipis. L'insuficient capacitat d'ingressos tributaris en comparació a les seves necessitats de despesa és un mal que ataca a gran part dels municipis.
És per això que m'agradaria que fessis una reflexió més profunda del sistema de finançament municipal en el seu conjunt, i de la incidència impossitiva que té sobre els ciutadans.
El PSC moltes vegades no tocava l'IBI per populisme, i no l'importava endeutar a l'Ajuntament de Cerdanyola. Quan vulguis mirem les dades econòmiques que publica la sindicatura de comptes i és fàcilment observable.
Hi ha moltes llars que al llarg de l'any paguen molt més en rebuts de despesa en telèfons mòbils que no pas d'IBI. Si volem municipis que prestin serveis dignes ha de tenir recursos per gastar (no, no estic d'acord amb les pujades injustificades de tributs).
Per últim, crec que s'hauria de reforçar la figura de l'IBI, però afegint valors com la renta per dotar-lo d'una major progressivitat.
És un debat massa llarg per fer-ho a través d'un blog.
Recomano als lectors artícles de Joaquim Solé-Vilanova i Maite Vilalta sobre finançament local. Els podeu trobar fàcilment a través del google.

Carme Carmona ha dit...

Hola Andreu. Com sempre benvingut.

A banda de debats més o menys profunds sobre els diferents sistemes de finançament, no oblidis que les paraules han de ser els fets dels governs d'esquerres. La paraula d'aquest govern està mullada. L'alcalde va dir a la ciutat que els increments no superarien el 9% i els veins i veines estem trobant increments generalitzats que oscil·len entre el 20 i el 35%; en un moment en que l'habitatge va de caiguda. Això afecta directament les economies familiars. Hi ha alguna explicació racional a enganyar la ciutat?

Andrés Martín ha dit...

Suposo que els teus ministres socialistes també són d'esquerres. I no tremolen al dir que:
- (Chacón)El sostre de l'euribor està al 4'5% quan avui mateix ja està al 5'4%.
- (Beatriz Corredor) Ahora és el mejor momento para comprar una vivienda (fa una setmana).
- (Miguel Sebastián) El BCE no subirá más los tipos de interés. Al dia següent, Trichet va anunciar que el proper mes s'apujarán els tipus d'interés.
- (Solbes) No estamos en crisis, es una leve desacelaración económica. Banc Mundial, FMI, BCE i els grans bancs retallen molt el creixement esperat per Espanya.
I així moltes més de ZP: la publicació de les balances fiscals, el traspas de Renfe a la Generalitat, la millora del finançament, la política de xecs en comptes d'inversions reals en polítiques socials, etc.
Puja l'atur, puja l'IPC. I això no té fre.
No parlis de paraules mullades quan els màxims responsables de la política econòmica i social de l'Estat han perdut tota credibilitat en només 3 mesos.
Però clar, l'autocomplacència socialista és infinita. Tu ets un exemple.

Carme Carmona ha dit...

Hola Andreu. Veig que seguiu amb la mateixa estratègia: Confonen contraris.

I de Cerdanyola pots dir alguna cosa?

Salutacions!

Andrés Martín ha dit...

"Escurriendo el bulto", com sempre. En la línia socialista.
Et puc dir que l'IBI està limitat a gravar entre un 0'6 i un 1'1 % del valor cadastrals dels immobles.
El % que s'aplica a Cerdanyola està per sota de la mitja del conjunt de municipis de Catalunya. Aplicant l'increment (necessari) s'ajusta a la % que apliquen els municipis de la regió metropolitana de Barcelona.
És més, es poden afegir recàrrecs a l'IBI per finançar serveis mancomunats o metropolitans (residus, transports, etc.).
Doncs això, que tot incrementant l'IBI a Cerdanyola no és excessiu.
I jo aposto per canviar el sistema de finançament dels municipis aixó com l'estructura de l'IBI per que no depengui tant de les revisions cadastrals i tingui mecanismes automàtics d'ajustament, a més de dotar-lo de més progressivitat.
PD: Si l'Estat fa unes previsions econòmiques sota les quals es fa la planificació de despesa als municipis, i falla, és normal que els ajuntaments hagin de revisar els tributs i taxes.

Carme Carmona ha dit...

Hola Andreu. S'ha de ser contingut amb els comentaris i centrar-los en el tema; el d'aquest post és l'IBI.
I sobre això: si no trobes execessiu l'IBI a Cerdanyola, estas dient que no és execessiu que a les llars arribin rebuts amb increments que en la gran majoria oscil·len entre el 20 i el 35%.
Què vols que et digui. Si per a tu no és execssiu,....per a la gran majoria de la ciutat sí que ho és. Torno a dir-te: aquestes són les polítiques que defensa l'actual govern. Aquesta és la política de pressió fiscal a la que s'està sometent la ciutat. Això és el present de Cerdanyola i dels seus habitants els quals només cal que escoltis una mica.

Andrés Martín ha dit...

Parles de pressió fiscal? Doncs no es pot entendre aquest terme sense parlar d'incidència, estructura i eficiència impositiva.
Pregunta a la gent si vol pagar més impostos. La resposta serà NO. Pregunta a la gent si vol gaudir de més serveis públics. Et dirà que SÍ.
Vull dir que la utilització dels recursos públics és la que ha de calibrar el grau d'impostos que paga la gent. L'il·lusió fiscal és un terme que et sonarà i que no cal que t'expliqui.
L'increment de la quota d'electiricitat del PSOE tindrà molta més incidència a les butxaques dels ciutadans de Cerdanyola que l'increment de l'IBI.
Un altre apunt. Si el PSOE en comptes de retornar 400€ o de repartir xecs per a nadons, amb els mateixos recursos es podria universalitzar l'educació 0-3 i reduir al 4% l'IVA dels bolquers.
I això també afecta als ciutadans de Cerdanyola. Però no us interessa parlar.

Carme Carmona ha dit...

Hola Andreu.
Crec que, com altres vegades, equivoqueu el discurs. Però,....endavant que ja es veu que trobeu ferms al·liats.
El dia que el govern municipal implementi mesures que alleugereixen la pressió fiscal dels més dèbils (com el govern central) podras parlar amb més orgull que rancúnia que és el que ara et passa.
El dia que Cerdanyola destaqui per donar els millors serveis amb la menor pressió fiscal possible, parlaras amb evidències locals llavors ens podrem entendre. Mentre tant la realitat és el que és. I per molts discursos contra el govern de ZP que tu i els teus volgueu fer,.....aquí ens trobem amb un IBI que s'apuja entre el 20 i el 35%. Un IBI que està gravant la propietat de l'habitatge; un IBI que en la gran majoria dels casos grava l'unic habitatge que es té: el que serveix per viure; i amb un valor de l'habitatge que tots sabem que va de caiguda.
Jo no estic en contra dels impostos, però han de ser progressistes oi?

Bé. Segur que en altres temes trobarem algun acord.

Andrés Martín ha dit...

Que les mesures del PSOE afavoreixen als que menys tenen? És clar, és òbvia la progressivitat dels 400€! I quan el PSOE va aprovar les SICAV? També afavoreixen als que menys tenen.
Durant la legislatura del PSOE els beneficis de les empreses espanyoles han crecut un 70%. Això seria molt bo si no fos perquè el poder adquisitiu real dels ciutadans s'ha reduït. Sí, només cal que facis un índex de Gini, per veure com els rics són molt més rics i els pobres... Pel PSOE no hi ha pobres en aquest país, sinó s'hagués esforçat per implantar un salari mínim de 1000€ (encara per sota del salari mínim d'altres països UE amb mateix PIB).
I pel que fa la rancunia, aquells que treuen escuma per la boca tenen logo del PSC. Només cal recordar el ple d'investidura. O com critiqueu el sistema d'elecció dels alcaldes (que tant us afavoreix a d'altres municipis).
I sí, estic orgullós de ser de Cerdanyola. Però d'una Cerdanyola ecosocialista, no d'una Cerdanyola caciquista.
Em fa ràbia veure com aquells que van deixar passar moltes oportunitats per desenvolupar Cerdanyola ara critiquen el govern municipal, no per les seves accions, sinó només perquè els hi han tret l'alcaldia.
I, per cert, quan vulguis parlem del que va fer el PSC amb l'IBI i de com va portar l'ajuntament a la fallida econòmica.

Anònim ha dit...

Ecosocialista amb el Senyor González al capdavant, sí senyor...

Carme Carmona ha dit...

Hola Andreu.
Veig que insisteixes amb arguments de fora del terme municipal.
No vull entrar en cap cortina de fum.
La qüestió és: els ciutadans i ciutadanes de Cerdanyola estem trobant a les nostres bústies rebuts de l'IBI que ronden entre el 20 i el 35 % en la majoria de casos. Casos de ciutadans com tu i com jo. No parlo de grans empresaris o constructors o de grans propietaris. Parlo de gent que hi viu a la plaça Goya, al Passeig Acàcies, a Canaletes (pisos) a Sant Antoni. O sigui, estic parlant de persones que viuen en barris humilds, de persones i famílies els ingressos de les quals provenen bàsicament del treball.
I tot això molt lluny del que l'alcalde ecosocialista i el regidor ecosocialista va assegurar: màxim del 9%. Consulta les seves declaracions publicades al Cerdanyola.info.
Això et sembla raonable i poc excessiu?
Doncs torno a dir que això és el resultat de les polítiques conservadores del govern actual; al qual, per cert, el seu soci no para de cridar a l'ordre.

D'història....millor no parlem. Encara es pot consultar a l'info les opinions de l'alcalde ecosocialista sobre l'IBI quan no era l'alcalde. Millor les consultes i després parles. Tot això perquè abans de parlar de populisme miris a casa teva.

Sobre el teu orgull de Cerdanyola... sens dubte jo també estic orgullosa d'haver crescut i vist crèixer Cerdanyola; orgullosa, a més a més, perquè és una ciutat d'esquerres que no es mereix patir la pressió fiscal que està patint. Els seus governants van prometre altres coses.

Salutacions cordials!

Andrés Martín ha dit...

El ministre Alonso (PSOE el teu partit) va PROMETRE pujades del rebut de la llum ajustades al creixement del PIB. L'augment aquest any ja va per l'11%. I el rebut de la llum el paguen totes les llars de Cerdanyola. Des de Canaletes a Montflorit, passant per Fontetes i Bonasort.
I l'import d'aquest rebut excedeix en molt l'import que es paga per l'IBI.
No excedeixo del terme municipal.
Critico la teva doble moral. Si critiques la pujada de l'IBI per sobre de l'estimat i que segons tu perjudica tant a la gent de Cerdanyola, per què no critiques també la pujada per sobre de l'estimat del rebut elèctric?
A més, per què les elèctriques tenen beneficis rècord?

Anònim ha dit...

Benvolgut/da,

Avui s’ha aprovat la “Directiva del retorno, també coneguda com Directiva de la Vergonya. Entre altres coses, amb aquesta directiva es pot retenir a una persona durant 3 anys per haver creuat una frontera. La gran majoria de parlamentaris socialistes europeus hi ha votat en contra. En canvi, tots els diputats del PSOE menys dos hi ha votat a favor. Com a votant socialista m’agradaria saber la seva posició al respecte i, en cas que hi estigui en contra, quines han estat les seves actuacions per fer sentir i defensar la seva posició dins del partit socialista.

Cordialment,

Jordi Martinez

Carme Carmona ha dit...

Bencolgut Jordi.
Els grups parlamentaris (l'europeu en aquest cas), com els regidors municipals, han de tenir autonomia per poder portar a terme la seva tasca que ha de ser coherent amb les polítiques del partit. Les posicions no són blanques o negres. La tasca parlamentària ha de ser més que això: fer esmenes, plantejar propostes, per aconseguir la millora dels textos legals proposats.
De qualsevol forma crec que el contingut d'aquesta pàgina et serà de molt interés:
http://www.noucicle.org/obiols/

Salutacions!