diumenge, 23 de desembre del 2007

MOLTES DADES.....POCS FETS

Ja he dit en altre post que tres temes van centrar el debat de l'últim ple d'enguany: comerç, empresa urbanística i pressupost de 2008. Entro directament en els temes estrella:
L'ordenança de comerç i la modificació del PGM: els dos temes lligats per la matèria. La nostre posició: l'ordenança no era la millor per a Cerdanyola, calia fer una comissió mixta amb participació dels agents socials i de les forces polítiques, abans de portar-la una aprovació amb precipitació i sense consens. Per això vàrem demanar que el tema quedés sobre la taula fins el proper ple, un tema estratègic de ciutat val la pena fer l'esforç. La posició del govern: s'havia d'aprovar tal com estava, sense consens, sense participació. Per tant,....el govern va votar en contra de la nostre proposta, i junt amb el Partit Popular, de manera que es va fer el debat de contingut. Aquí vàrem deixar palès que:
  • aquesta ordenança no és només intervencionista, és exhaustivament reguladora, fins i tot es regula l'interiorisme de les botigues
  • sense la participació activa de la ciutat (agents i forces polítiques) no es pot aprovar una qüestió de tal envergadura.

El nostre sentit de vot: Abstenció en tots dos punts. Llàstima que la tossuderia que defineix algun dels regidors del govern, hagi deixat Cerdanyola sense la millor ordenança de comerç. El temps ens donarà la raó.

Destacable: aquesta és una ordenança no pactada, ni amb el teixit social ni amb els agents afectats.

Important: Es va dir que posem pals a les rodes,....però qui vol governar amb prepotència i sense participació de la ciutat, són ells.
L'empresa urbanística: fins ara rutllava amb el consens general. Una corba tortuosa ha trencat la situació: Per garantir el pla de finançament (és a dir el pagament dels deutes que té l'Ajuntament) s'ha volgut fer una operació econòmica basada amb unes finques que tenen la qualificació de patrimoni municipal del sol. Els bens que s'incorporen al patrimoni municipal del sol únicament poden tenir com a destinació el seu desenvolupament (polítiques d'habitatge, espais verds, etc.). Aquí es trenca el mandat legal i, per evitar-ho, es vol canviar la qualificació de les finques i així `poder eixugar el deute. Deute que, no oblidem, diuen que van generar els ajuntaments democràtics (o sigui volen dir directament PSC), però que, no oblidem, el govern actual ha incrementat notablement. O algú oblida el creixement desmesurat de les despeses de publicitat institucional durant la precampanya de les municipals?, o l'increment de les despeses en salaris d'alts càrrecs (electes i no electes)?. Bé, el fet és que nosaltres....enganyats......no anirem enlloc. S'ha de parlar clar i no amagar informació.
El nostre sentit de vot: negatiu, excepte pels estatuts.
Important: part de les finques han estat excloses de l'acord en la mateixa sessió plenària i com a conseqüència d'un informe jurídic elaborat a la secretaria a petició nostre. Què hagués passat sense que nosaltres demanéssim aquest informe?
Destacable: el partit popular en roda de premsa ha afirmat que, gràcies a la creació d'aquesta empresa (votada favorablement per aquest partit), hi ha govern d'ICV per estona.
El pressupost: On i en què gastarem els ingressos que tenim durant l'any vinent?; quines seran les polítiques durant el 2008?. Aquest es un pressupost clarament desequilibrat pel que fa les despeses de les diferents àrees. Les àrees governades per CIU......un creixement econòmic important. Les despeses previstes en propaganda institucional creixen en totes les àrees. Així doncs es veu clarament la tendència: cada soci de govern farà la seva en explicar les fites aconseguides. Ja estan en clau electoral?. No cal dir que algunes despeses vinculades al capítol I, les de retribucions d'alts càrrecs, tenen un creixement escandalós. Pla de manteniment per barris,.............???, inversió en els mitjans de comunicació local.....??, millora dels centres cívics de manera que es consolidi el nostre teixit associatiu.......??, cohesió social de Cerdanyola,......?. D'això no sabem res.
El nostre sentit de vot: Negatiu, aquest no és el nostre programa, aquestes no són les nostres prioritats, ni les prioritats que necessita la ciutat.
Destacable: l'argumentari del govern........estem a menys 1, això és culpa dels socialistes,.......i més del mateix que se sent des de fa 5 anys. Alguna vegada es responsabilitzaran d'alguna gestió? o de fet cap de les fites de 2003 a 2007 són de la seva responsabilitat?. Això si, tot explicat amb un excel·lent full de calcul d'un programa prou conegut i preparat a corre cuita després que nosaltres ja vàrem anunciar el nostre vot desfavorable. Moltes dades, molt números, però pocs fets.
Important: es dirà que no fem propostes. Algú amb una mica de seny pot dir això?. No ens ha calgut obrir el debat pressupostari per fer propostes de govern, propostes on demanàvem que ja es fes la consignació pressupostària a l'avantprojecte de pressupostos. Evidentment, d'aquelles propostes ningú no sap res. Jo mateixa he preguntat a la informativa i (parlant de la ràdio) m'han dit que no es consigna cap inversió per que primer s'ha de fer un estudi. Què vol dir això? el que sospita tothom?. I de Minuts Menuts,....s'ha tornat a saber alguna cosa?.....
Be, i per acabar, tinguem en compte que, durant les més de quatre hores que va durar la sessió, per sobre dels caps del regidors i públic........planejava lentament, cansinament,...EL LLENGUATGE NO VERBAL I ELS ACORDS NO ESCRITS.

dissabte, 22 de desembre del 2007

LLENGUATGE NO VERBAL ...ACORDS NO ESCRITS







Tres van ser els temes forts d'aquest Ple de desembre,......dirà tothom. Jo també. No ho nego pas.

Però vull dedicar aquest post (ja faré la meva cronilla plenària per separat) a un tema no inclòs a l'ordre del dia però que va planejar la sala de plens, durant les quasi més de quatre hores que vam estar asseguts: els signes, gestos, moviments de celles, somriures, caigudes d'ulls, picades d'ullet: el llenguatge no verbal que no va dissimular els acords no escrits.

Per professió he aprés a veure i escoltar totes aquelles coses que no es diuen amb paraules; tot allò que complementa un discurs.

No fa gaire un blocaire de Cerdanyola, a qui per cert respecto especialment per la seva sinceritat en els posts i comentaris, recomanava l'entrada a la sala de plens com un lloc on es feia el millor espectacle . Faré servir el mateix símil: la sala és el teatre més espectacular de la ciutat.
El portaveu d'ICV gesticulant ostentosament mentre el portaveu del PSC explica els arguments del seu grup que, no ho podem obviar, té la major representació de la ciutadania.

I la resta de regidors que diuen ser "l'esquerra de debò"?.....doncs més del mateix: gestos, somriures, mirades de complicitat amb la bancada de CIU i del PP,....etc. Algú d'això diu govern cohesionat. Jo dic manca de respecte.
Arriben les votacions i l'escena no es desdibuixa: El mes passat el PP passava papers i notes a CIU per obtenir la confirmació o el permís per poder votar afirmativament; aquest més, previ a la votació, és una oportunitat per fer l'última picada d'ulls del Partit Popular a l'alcalde: escuche, puedo votar que SI a los presupuestos, si me concede alguna cosa más y no muy importante.
Morral es va afanyar a somriure i dir que NO (només faltava que algú després expliqués que el pressupost s'aprova amb els vots del PP).
Després de tot plegat, vàrem poder veure la "millor" de les històries: la regidora popular, Mònica Álvarez, feia un tu a tu amb l'alcalde Morral. Preguntes i respostes sobre la comunicació entre el barri que, malgrat els nostres esforços i per desgràcia dels afectats per l'amiant encara no té nom, i la resta de la ciutat. Tot plegat es feia pensant en Cerdanyola? No, senyores i senyors......"el tràiler de por" acabava amb una paràbola molt profitosa per a la ciutat: la mala gestió de la Ministra de Foment, l'escridassada cap al Partit dels Socialistes, protagonista, sembla ser, de tots els mals de la ciutat. . És bona aquesta oi? Altre vegada Morral, CIU i Partit Popular tenen coincidències. Si, com ha dit el seu president, ICV Cerdanyola es vol convertir en l'esquerra de referència a la ciutat, ha agafat el camí contrari.

O és possible que aquest sigui el camí, el pacte amb el Partit Popular, el que defensa el Sr. Herrera quan diu que cal votar ICV per evitar que Zapatero pacti amb la dreta??.
A les nostres sessions plenàries qui no té ni fa fàstics a la dreta és justament ICV-EUiA: passin al ple, vegin, escoltin i fixin-hi.

Important: la gravació i transmissió de les sessions plenàries crec que està totalment descartada. Com evitarien que la ciutadania veiés tot aquest llenguatge no verbal que s'escenifica mensualment per posar en solfa un acords no escrits??.

dissabte, 15 de desembre del 2007

MINUTS MENUTS, PER LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS

Article publicat al TOT CERDANYOLA


Nadal és moment de reflexions: mirem què hem fet per decidir què farem. També és un moment excel·lent per veure Cerdanyola amb una mirada diferent. Plena de llums, colors, música i gent al carrer, la ciutat sembla una altra. És temps de festa i està guapa!
Si mirem al voltant, ens veiem nosaltres mateixos, que volem participar, amb igualtat d’oportunitats, en les activitats que s’organitzen. Des d’aquesta altra mirada també hem de posar guapa Cerdanyola, amb una bona dosi de mesures que garanteixin i permetin la igualtat i la conciliació de la vida personal i familiar.
Alguns diran que els governs locals treballen des de l’austeritat i la manca de recursos, que és difícil posar fi l a l’agulla; però el programa Minuts Menuts, que el govern de Cerdanyola va rebutjar implantar no fa ni dos mesos, estava subvencionat per la Generalitat de Catalunya i pel Govern de l’Estat.
Altres diran que els nens no poden estar tant fora de casa o atesos per desconeguts, però no diuen res quan queden a càrrec de persones d’avançada edat o quan els progenitors paguen grans despeses de cangur.Minuts Menuts significava obrir un espai de guarda de nens de 0 a 3 anys, al preu d’1 € l’hora. Els nens d’aquesta edat podien estar-hi i gaudir-ne un màxim de dues vegades a la setmana i tres hores cada vegada. Temps sufi cient per poder participar d’una conferència a l’Ateneu, seguir una classe de català o fer una visita al Museu de ca n’Ortadó; tot això amb les màximes garanties de qualitat.
Cerdanyola no ha tingut aquest espai durant el 2007, l’hem de tenir el 2008.

dimecres, 12 de desembre del 2007

TURBULÈNCIES

S'acosta una cita electoral i sembla que tot belluga. Les opinions, les posicions, les idees sembla que s'atropellen. Tothom vol dir la seva i deixar molt clara la seva posició. N'hi ha turbulències.
Això és el que dia a dia ens va mostrant la coalició nacionalista CIU. Primer no va tenir cap pudor en escridassar el govern per la situació de rodalies i la resta d'infrastructures obviant les seves responsabilitats de 23 anys de govern i deixant de banda el seny. Allò que ens caracteritza els catalans i les catalanes: treballem per aixecar pais. Ara toca temps electoral i obliden els interessos catalans per aconseguir una mica de poder.
Ara, també sense més horitzó que l'electoralisme, veten els pressupostos generals de l'estat sota arguments competencials, sense mirar que això és vetar els interessos de millers i millers de catalans. Concretament CIU veta 670 milions d'euros més per Catalunya, millores per a molts barris i mesures que afavoreixen els joves.
A Madrid, com a Cerdanyola, CiU sempre que pot votar amb el PP hi acaba votant o lloant les posicions populars malgrat que Rajoy ha actuat contra Catalunya durant tota la legislatura i malgrat ha jugat a l'estratègia de la confrontació entre tots els ciutadans i les ciutadanes de l'estat.
Sobre aquest tema us deixo com a reflexió l'editorial del Periodico de Catalunya.

diumenge, 2 de desembre del 2007

LA VEU DELS JOVES I LA CORTINA DE FUM

La veu dels joves va ser protagonista del ple d'aquest mes. Ja he dit altres vegades que el nostre paper d'oposició el juguem des de dues perspectives: la construcció i el seguiment acurat de l'acció de govern.
En aquest plenari, i amb propostes constructives, hem volgut donar la veu als joves de Cerdanyola i a la secció sindical de l'UGT.
La Noèlia ha estat l'encarregada de presentar la proposta de les JSC de posar en marxa aules d'estudi a la Biblioteca Municipal. Proposta que aquí és novedosa però que ja funciona, de fa temps, a moltes ciutats del nostre entorn. La moció ha estat aprovada per unanimitat. Destacable: la intervenció de la regidora més jove del consistori; ha donat una nota de frescor a la sala.
La moció proposada a tots els grups municipals per l'UGT només va estar assumida per nosaltres. Destacable: ningú, llevat el PSC, no vol participar en la planificació i estudi de quina és l'estructura tècnic-administrativa que requerirà l'Ajuntament per fer front a les noves necessitats emergents derivades del creixement demogràfic de la ciutat (Plana del Castell).
De la resta de punts de l'ordre del dia d'aquest ple.....:
  • el nostre vot en contra de la modificació del Pla General Metropolità al sector de Can Jeroni Martí i del carrer de Salzillo; malgrat que s'havien acceptar moltes de les nostres al·legacions; per un motiu important i del que, com va dir la nostre regidora Laura Martínez, no van donar cap explicació i van fugir d'estudi: un possible enriquiment injust del propietari i la manca de transparència en dades econòmiques de l'expedient. Important: Tenim un bon costum que alguns (no sé per què) critiquen: revisem amb detall cada expedient que es porta al Ple. El tipex, tapant dades econòmiques, no és bon aliat ni d'aquest ni de cap govern. La transparència és un valor i un principi.
  • la nostre abstenció a la modificació de les normes urbanístiques del Pla General Metropolità per a la regulació d’usos d’oficines i sanitaris a l’Eix Central de Cerdanyola; per un motiu important: la manca de seguretat jurídica conseqüència d'una gestió deficient. La responsable política, Consol Pla, reconeixia que no s'havia tramitat amb prou agilitat però alhora volia passar al nostre terrat la responsabilitat de que la modificació no fos aprovada (el PP va anunciar allà mateix el seu vot en contra i l'acord requeria majoria absoluta). O sigui, si el PP vota en contra.... nosaltres en som responsables de garantir l'aprovació (recordem que aquest és un govern en minoria per decisió dels partits que governen). Assumir les responsabilitats dóna talla política. La responsabilitat d'una mala gestió és del govern i no de l'oposició. Fer costat al comerç local és ser diligent, àgil, eficient i, tot plegat, actuar amb les màximes garanties jurídiques. Qui és qui no ha fet costat al comerç?. L'oposició, ha de controlar l'acció del govern, mirar que la institució no en surti perjudicada per una gestió més que dolenta. El grup municipal socialista revisa les propostes, les estudia molt acuradament i decideix amb criteri. L'abstenció va ser un criteri, meditat des del recolzament indiscutible al comerç local, però des de la responsabilitat que els ciutadans i les ciutadanes ens han donat. Destacable: Consol Pla va lloar, en aquest tema, la coherència del Partit Popular, malgrat el seu vot negatiu.

Del Ple podria explicar moltes més coses, però no vull fer de cronista. Ja es veu que no soc periodista i crec que això els correspon a aquests professionals. Per cert.......encara tinc present el meu compromís de dedicar un dia d'aquests un post a la "comunicació local".

Si voldria però, des d'aquestes línies, deixar constància que la sessió plenària s’obria amb un minut de silenci en memòria de Jesús Garcia, regidor del PP des de 1995 al passat mes de maig, recentment desaparegut; i que el portaveu popular, Antonio González, agraïa el condol en nom del seu partit i de la família de García.

Altres temes que ens han ocupat la setmana que ara acaba:

La manifestació d'ahir sobre el dret de decidir sobre infraestructures, que a més a més té relació amb la moció que CIU va presentar al plenari municipal, demanant la dimissió de la ministra Magdalena Álvarez. La primera demostra el grau de preocupació de la ciutadania catalana cap a l'estat de les infraestructures del nostre país. La segona, mostra la cara hipòcrita de CIU que vol, amb la seva presència a la manifestació i amb la presentació de la moció, fer una cortina de fum intentant que s´oblidi la seva responsabilitat de govern de 23 anys, el seu suport de 8 anys al govern del PP en el període en què es va aguditzar el dèficit d´infraestructures a Catalunya, i que mai no va demanar ni el traspàs de Rodalies ni va plantejar mai l´exigència que la Generalitat intervingues en la planificació de la gran obra pública de l´Estat a Catalunya. Important: aquesta és la seva herència, ells que aquí Cerdanyola són tant fàcils a parlar d'herències.

I el paper de ICV-EUiA donant suport a la moció?... Només dir que tornem a veure les dues filosofies d'aquest grup: el dia 8 de novembre , fa quatre dies, en el Ple de la Diputació de Barcelona, i sobre la base de que no era el paper d’un govern local demanar la dimissió de la Ministra de Foment, ICV es va abstenir. Serà que Cerdanyola és ara la caixa de ressonància del Parlamant, o no es govern local o es que ICV-EUiA ha de fer costat a CIU malgrat entrar en contradiccions de discurs?.

I front a tot plegat.....el compromís del PSC per treballar per a la solució dels problemes, lluny de posicionaments electoralistes que no de compromís amb el pais.

Us deixo al bloc la intervenció del President de la Generalitat, José Montilla, on retreu a l'Artur Mas que es "disfressa de llop aquí, i a Madrid fa de xai i estén la mà al PP" (això també em sona a Cerdanyola). Montilla va afirmar, a més, que "els problemes d'infraestructures no es produeixen per manca d'inversions de fa tres dies".