dissabte, 15 de desembre del 2007

MINUTS MENUTS, PER LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS

Article publicat al TOT CERDANYOLA


Nadal és moment de reflexions: mirem què hem fet per decidir què farem. També és un moment excel·lent per veure Cerdanyola amb una mirada diferent. Plena de llums, colors, música i gent al carrer, la ciutat sembla una altra. És temps de festa i està guapa!
Si mirem al voltant, ens veiem nosaltres mateixos, que volem participar, amb igualtat d’oportunitats, en les activitats que s’organitzen. Des d’aquesta altra mirada també hem de posar guapa Cerdanyola, amb una bona dosi de mesures que garanteixin i permetin la igualtat i la conciliació de la vida personal i familiar.
Alguns diran que els governs locals treballen des de l’austeritat i la manca de recursos, que és difícil posar fi l a l’agulla; però el programa Minuts Menuts, que el govern de Cerdanyola va rebutjar implantar no fa ni dos mesos, estava subvencionat per la Generalitat de Catalunya i pel Govern de l’Estat.
Altres diran que els nens no poden estar tant fora de casa o atesos per desconeguts, però no diuen res quan queden a càrrec de persones d’avançada edat o quan els progenitors paguen grans despeses de cangur.Minuts Menuts significava obrir un espai de guarda de nens de 0 a 3 anys, al preu d’1 € l’hora. Els nens d’aquesta edat podien estar-hi i gaudir-ne un màxim de dues vegades a la setmana i tres hores cada vegada. Temps sufi cient per poder participar d’una conferència a l’Ateneu, seguir una classe de català o fer una visita al Museu de ca n’Ortadó; tot això amb les màximes garanties de qualitat.
Cerdanyola no ha tingut aquest espai durant el 2007, l’hem de tenir el 2008.

7 comentaris:

Pol Moragas ha dit...

Hola Carme,


Només dir-te una pregunta referent a una de les imatges que tens a la dreta del blog...

Amb Zapatero creus que Catalunya ha guanyat?? està clar que ha guanyat més que amb aznar o que guanyaria amb Rajoy... però creus que ha fet el que calia i el que va dir??

jo penso que no.

Carme Carmona ha dit...

Hola Pol. Gràcies pel teu comentari.
Les opinions s'han de basar en fets i dades. Els fets i les dades són les següents (a tall d'exemple):
Catalunya rebrà fins el 2013, 34486milions d'€ en inversions; que s'han creat a Catalunya 500000 nous llocs de treball; que aquí cada dia 600 contractes laborals temporals , es transformen en indefinits; que 575459 autònoms catalans han vist equiparats els seus drets amb el nou Estatut de l'Autònom; que la llei de la dependència permetrà l'atenció, fins el 2015 de 234000 catalans; que 22843 catalans han gaudit ja del nou permís de paternitat per aplicació de la Llei d'Igualtat; que 14000 famílies catalanes ja han percebut els 2500 € per naixement o adopció d'un fill;que 60000 catalans i catalanes han vist incrementades les seves pensions per sobre de l'IPC; que 275000 pensionistes catalans que tenien pensions mínimes han vist la seva incrementada en un 25%; que 62000 famílies catalanes han estat beneficiàries del Plà d'Habitatge 2005-2008; que 200000 families, també catalanes, desgravaran el 2008 un 10,05 de la renda destinada a lloguer; que 63000 joves catalans han rebut la renda bàsica d'emancipació per accedir a un habitatge de lloguer; i tot això sense dir altres mesures ja prou conegudes com la retirada de les tropes d'iraq, el reconeixement del matrimoni civil entre homosexuals.
Perque les mesures que afecten les persones són les mesures que beneficien els catalans i les catalanes.
És per tot això que estic convençuda que Catalunya, els catalans, hem guanyat i que cal que aquest canvi continui.
Salutacions i gràcies per visitar-me.

Jonatan Márquez Cervantes ha dit...

M'apunto les pràctiques polítiques o personals dolentes?

Jesús Hernández ha dit...

Hola Carme crec que la teva resposta es de gran nivell, però evidentment amaga una gran quantitat de qüestions que en aquesta legislatura no han rullat: manca d'inversió en infraestructures de rodalies, polítiques de xecs en lloc de drets, un mercat laboral cada dia més precari (fuit en part de la terciarització del model productiu), bloqueig de l'Estatut de Catalunya, vot en contra de l'eutanasia, l'avortament i la regularització de les drogues, despesa social de les més baixes d'Europa i un SMI que no arriba al mínim recomanat a la CArta Social Europa. Per cert sore tots aquests punts IU-ICV ha presentts propostes al Congrés i totes han estat vetades pel PSOE.

Carme Carmona ha dit...

Hola Jesús.
Com he dit les opinions es basen en fets i dades.
Altres fets de la legislatura han estat que hem tingut davant un partit popular que ha seguit la tàctica de l'enfrontament i la divisió. Amb això s'han perdut molts esforços. I és per això que ara és molt important aconseguir un govern fort d'esquerres i evitar un de dretes. Aquest govern fort només pot ser liderat per José Luis Rodríguez Zapatero ja que el PSOE ha tornat a demostrar (fets i dades)que és capaç de posar en marxa polítiques socials progresistes.
Sobre el tema de rodalies que sembla que sigui ara la vostre senyera, no cal que recordi aquí que aquest govern ha estat capaç de demanar disculpes (encara s'esperen les disculpes de CIU i del PP) però també de dir molt clar que és l'hora de buscar solucions a més de 20 anys de deixadesa i no d'escridasar fent electorialiste pur (llàstima que segurament desorientats us heu sumat a la dreta i això és una dada: heu votat amb el PP i CIU una moció sobre rodalies a Cerdanyola que és un govern local , només pel fet de practicar aquest electoralisme mal entés). Treballar per solucionar problemes és un tret característic del seny català (ja ho vaig comentar en altre post del qual et recomano la lectura), seny que sé que molts dels vostres militants comparteixen. Tinc grans amics i amigues d'ICV que obertament m'ho han dit.
Pel tema de xecs en blanc que comentes només dir que per fer efectius els drets fan falta moltes empentes, empentes com la de la llistes paritàries, com la dels ajusts per a l'habitatge dels joves, empentes que han de permetre que la ciutadania converteixi els drets en realitats. A l'Espanaya actual calen mesures que facin efectives les igualtats d'oportunitats que permetran gaudir dels drets que ja tenim reconeguts, com per exemple l'habitatge.
Finalment.... que t'haig de dir de l'impuls de l'Estatut que tu ja no sàpigues. El Partit Popular, que per cert va votar amb vosaltres que no a la creació de l'espai MINUTS MENUTS (protagonista real d'aquest post)ha judicialitzat la política de manera que el nostre nou Estatut corre perill de mort si no evitem un govern del PP.-

Arreveure!! i benvingut al bloc.

Carme Carmona ha dit...

Hola Joni.
Sempre va bé saber el que no és bó fer. És per això que he pensat que tenir un espai on deixar nota de les pràctiques dolentes, aporta valor.
Hi ha molts bancs de bones pràctiques però no de les dolentes. L'he volgut fer neixer per això.
Vull anar-lo completant.
Per cert....encara recordo que tinc un meme pendent. Però haig de buscar espai de temps que de moment em falta.
Petons.

Jesús Hernández ha dit...

Hola Carme,
És cert que aquest post té l'objectiu de

Creus que el meu comentari anterior està fet sense basar-me en fet ni dades?

Doncs intentaré explicar cada punt amb major fortuna:
- La manca d'inversions en rodalies a Barcelona i àrea metropolitana d'aquest govern (dels anteriors evidentment també i segurament més) és irrisoria si comparem amb l'inversions a la Bahia de Cadis i a Madrid. Això són dades. Per cert de electoralisme res de res, jal 2005 Herrera va fer 8 preguntes parlamentàries respecte la situació de rodalies i una interpel·lació. Al 2006 van ser 9 preguntes i una interpel·lació. AL 2005 i 2006 també es feia electoralisme?Jo més aviat diria que ICV-EUiA en la qüestió de rodalies hem estat els únics coherents. Per cert les disculpes molt bé però la ministra ha acabat mandat i és cap de llista per Màlaga...

- L'intent de paralització de l'Estatut del PP és aberrant, en això estarem d'acord. L'intent de paralització de l'estatut que està fent el Defensor del Pueblo, Enrique Mugica (Del PSOE) i que està fent Marcelino Iglesias, president de l'Aragó, (Del PSOE novament) també són aberrants. El no desplegament de les comisions mixtes és una realitat que han denunciat diferents consellers, entre ells Saura. Aquí les responsabilitats de Zapatero són directes.

- La terciarització del sistema productiu és una evidència. Que Espanya només és cometitiva en la construcció i el turisme és una realitat que qulasevol professor de macroeconomia t'afirmaria. Que la construcció i el turisme són els dos sectors més precaris del mercat laboral és una realitat que qualsevol sindicat t'afirmaria.

-Que la Carta Social Europea recomana un augment del 60 % del Salari Mínim Interprofesional d'Espanya és una dada. QUe el SMI d'Espanya és el més baix de la UE-15 és una dada. Que ICV-IU ha intentat que és situés als 1000 €/mensual, es pot consultar a les actes de les sessions al congrés.

-En quant a que heu votat en contra de l'eutanasia, la despenalització de les drogues i de l'avortament lliure en les primeres setmanes d'embaràs, no se quines dades vols més que van ser propostes d'IU-ICV en la que vosaltres i el PP vau votar en contra.

- En quant a xecs i no drets. Actualment a França hi ha un model de habitatge social totalment extrapolable i que són pisos petits (40 m aprox), tutelats per l'estat, a un preu absolutament asequible. A la Gran Bretanya pre-Thatcher va ser un model que va funcionar. Són diversos els estudis que demostren que els xecs poden generar un espiral inflacionista dels preus del lloguer això generarà una despesa estatal que només enriquirà als propietaris. El que era segur una política d'habitatge sense risc era construir habitatge social.

El que es ben cert és que crec que aquesta legislatura ha servit per a molts avenços, jo no la he calificat en cap moment de nefasta. Jo també et vull recomenar un post meu, "m'ha agradat, no m'ha agradat" on faig el meu balanç de la legislatura, intentant ser el més neutral possible. Espero veure el teu comentari!