divendres, 12 d’octubre del 2007

LA HISPANITAT DE DON MARIANO

Avui 12 d'octubre, uns diuen dia de la Hispanitat, altres dia de Espanya. S'està celebrant l'arribada de Cristóbal Colom a terres americanes. Aquest és el seu veritable origen com a festa. Festa que té sentit des del punt de vista del que és hispànic i que hauria de servir per fer pont entre les diferents cultures hispàniques. Les desfilades d'exercit, les mostres del poder armat d'aquesta Espanya, responen a formes arcaiques de celebració que avui deixaré per un altre moment.
El que crec és que la festa d'Espanya hauria de ser el 6 de desembre, dia de la Constitució. Aquest sí que és un fet que, com a Estat, ens uneix a tots els pobles de l'Espanya actual.
Dit això no m'he pogut estar de dedicar unes paraules a les últimes proclames del Partit Popular i don Mariano.
Suposo que tots heu vist el "vídeo de campanya" que se'ns ha presentat al més pur estil institucional. Quan l'he vist m'ha produït esgarrifances.
La imatge del vídeo, vol posar Rajoy en un nivell de l'Estat que, mal que li sàpiga, no té. Si del que parla és d'una festa estatal (12 d'octubre) ell vol substituir el Rei com a Cap d'Estat?. És per això que darrera seu té la bandera espanyola en lloc de la del seu partit? O ara creu don Mariano que representa a tota la ciutadania espanyola?
Les paraules d'agitació, d'anim a sortir al carrer, a mostrar l'orgull de ser espanyol són una arenga als seus seguidors a que el 12 d'octubre es converteixi en un dia d'enfrontament i no de festa i celebració.
El Partit Popular que sempre s'autoanomena com a defensor de la Constitució del 78, ha fet amb això un greu insult precisament a aquesta norma bàsica. Els símbols i les institucions són elements d'unitat i no pas de desunió.
Pel Partit Popular ja ha començat la carrera electoral, però aquesta vegada ha sortit en una direcció perillosa. La mateixa direcció que fa mesos l'ha empés a situar-se cada vegada més a la dreta i més lluny de la democràcia.