dilluns, 15 d’octubre del 2007

COMPANYS I LA MEMÒRIA HISTÒRICA


Avui comença la setmana de les informatives. Ens esperen uns dies intensos, tant pel que fa la preparació dels assumptes com per les diferents reunions. El proper ple: 25 d'octubre. Segur que haurà assumptes interessants.
Però abans que centrem l'atenció en els temes més de ciutat, no m'he pogut estar de recordar que avui fa 67 anys de l'afusellament del President Companys.


El mateix dia que fa 67 anys van assessinar Companys, un dirigent del Partit Popular, Major Oreja, afirma que no condemnarà la dictadura.

Mentre "aquesta gent" s'entesta en imposar l'oblit sistemàtic de les "altres" víctimes de la guerra i del franquisme, de les víctimes de l'oblit, la resta de forces polítiques han aconseguit consensuar un text que "posarà a l'ordenament jurídic el que fins ara només portàvem al cor i a la memòria". El pais segueix endavant.
Us deixo una vinyeta que he tret del bloc de la Lourdes i que il·lustra molt bé tot el tema".

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Carme:
Ahir vaig assistir a l'ofrena floral al president Companys en el 67 aniversari del seu afusallement. Malauradament i tot que es van repartir programes per tot el municipi, no hi va haver gaire participació, tirant a molt potser hi havia unes 200 persones.
Segons fonts fidedignes ha estat l'any que més gent hi ha anat.

Sembla ser que això de la memòria històrica a molta gent no li interesa o no sap que és, que encara és pitjor. Hem de seguir endavant mitjançant els medis de comunicació,o fen xerrades arreu del país per que tothom sàpiga el que va passar realment, ja que molts joves i no tan joves no en tenen ni idea.

Una abraçada i a treballar de valent, en tot i per tot.

Anònim ha dit...

Hola Carme.

L´aprovació de la Llei de la Memòria Històrica és una gran victoria per aquells que van patir la dictadura durant molts anys.

El que opina Mayor Oreja, és molt normal al seu partit, per això hem de ser conscients i hem de treballar dur, que a 5 mesos de les generals, aquest partit no és digne de governar-nos.

Una abraçada!

Carme Carmona ha dit...

Carmina,

tens raó. S'haurien d'incrementar els esforços en explicar la nostra història. Els més joves, per sort, no han viscut directament la repressió; però cal que sàpiguen el que va passar. L'oblit no ajuda a tancar ferides.

Petons.

David,

és important destapar què és el partit ppopular i qui en forma part. La seva ideologia, aquí i arreu, és la dreta més reaccionària. És una pena que a la nostra ciutat el tinguem que patir i li hagin donat les ales que no va tenir per vots. Ara, efectivament, a les generals cal evitar que tornin a governar.

Una abraçada.

Octavi Moreno Griera ha dit...

Carme, l’acudit es molt bo, i per desgracia fruit de la realitat com tu be dius d’un partit tan agressiu com el PP, tot i que la prudència i moderació de els persones de seny, ens a de fer veure que ni uns son tant dolents, ni els altres tant bons, per tant sempre es millor defensar les idees sobre el positivisme de les mateixes, i no com a contraposició enfrontada dels altres, o posant la por al cos, o alimentant el foc de l’odi, que sempre genera incomprensió a la gran majoria.

Molta sort, en el proper ple... i et contesten d’una vegada, que realment no s’han fet res per millorar l’eficiència o estalvi energètic, en les dependencies municipals, suposo que han tingut temps de intentar presentar un estudi a corre-cuita, o simplement serà l’herència... jajajajaja

Ens veiem

Carme Carmona ha dit...

Hola Octavi.
No hi ha mai ni blanc ni negre, si és això el que vols dir. Però en aquest cas els fets són fets. M'explico:
L'afussellament de Companys després d'un judici que va ser una farsa és un fet.
Que durant la guerra van haver excessos per tot arreu i de totes bandes, és un fet.
Que durant la dictadura es va torturar, .... i es van fer callar els que no opinàven com "ells" (guanyadors) és un fet. Com tu saps, això va afectar tota Espanya però de manera molt especial algunes nacionalitats com Catalunya o el pais Basc.
Estic d'acord amb tu en explicar les idees des del positivisme sempre és bo, però dir qui és qui també és necessari.

Sobre el ple i la pregunta sempre incontestada,....suposo que seguirem igual. I mira que és fàcil eh!!!! Continuarem preguntant.

Salutacions!!