dimarts, 18 d’agost del 2009

a la seva memòria...a la de tots.

Manolo Gutiérrez.

Un nom senzill, un congnom com tants. Una persona del poble. 91 anys.

Jove ferroviari, als anys de la guerra es va integrar a l'exercit republicà per defensar els valors de la llibertat i la legalitat constitucional. Vivia a Montcada; Bifurca (Can Sant Joan).....per ser exactes, tal com ell anomenava a la seva barriada original.

Va patir l'exili, obligat a fugir amb l'entrada de l'exercit "nacional"; de Montcada als camps de concentració d'Argeles (França). Allà mateix coneix la Laieta, guapa, jove, també fugida de Bifurca; la que havia de ser la meva tieta "política". Formen família i acaben tots dos i junts per tenir el cor entre França i Espanya. Entre una república i d'altre. Trigarien anys en tornar trepitjar Catalunya. La primera visita encara amb por, pensant que el detindrien.

Fugit d'un pais on la foscor es va instal·lar durant quaranta anys, es va trobar en un altre on l'ocupació nazi el va pintar de negre...però on, un cop alliberat, el va acollir.

De Toulousse sempre ha recordat els debats polítics dels exiliats espanyols a peu de carrer, al mitg de la plaça. D'Espanya....la seva bandera tricolor,.....per ell ha estat la bandera del seu cor. Farà uns tres anys....va fer la que seria la seva última visita a la Bifurca que feia anys abandonava només amb el que duia posat.

Serveixi el moment de la seva pèrdua per recordar d'on venim; la seva història és la història de tots.

dimecres, 12 d’agost del 2009

indrets i sons.....

El color blau del mar vist des de la balconada de la casa rosa de Calella de Palafrugell. No us ho podeu perdre! A la dreta el Cap Roig i a l'esquerra el cap de Sant Sebastià. Davant...les illes Formigues.

M'ha portat records d'hores i hores d'estada amb la família, primer amb la nena quan encara li agradava fer castells de sorra. Sorra que no es deixa donar forma perquè és massa gruixuda, però sorra al cap i a la fi. Després amb el nen "lluitant" amb les onades que mai acaben.

Però també amb els amics i amigues, d'allà i d'aquí. Amigues d'estiu i d'hivern. Blau que és blau, hivern i estiu, primavera i tardor. I les excusions a cala estreta, aigua xelida, cala pedrosa, els camins de ronda, el punt blanc, Sant Roc, .....les barques al Port Bo, les habaneres d'aquí i de Llafranc, el cremat, les garoines, el vi jove..... gaudir d'un mediterrani que té música pròpia però que, en tot cas,...també té cancó.




dimecres, 5 d’agost del 2009

Acabant el curs.......pilotes fora i surt el "chispa"!


Malgrat que parlo d'un ple amb vint-i dos punts a l'ordre del dia, el cert és que el ple de juliol va ser, en argot administratiu", d'escombra". La majoria de temes de tràmit: personar-se, donar compte,.....tràmit en general. Res a dir, és pràctica habitual : abans de marxar de "vacances" es deixen el màxim d'assumptes enllestits de cara a la tornada de setembre.

De l'ordre del dia només destaco:

  • Modificació pressupostària: la quinzena. Anem a més de dues modificacions mensuals. El pressupost municipal, que és l'acte de planificació més important d'un exercici, no respon a cap planificació política i, hores d'ara només serveix per anar sortejant els diferents i nombrosos entrebancs econòmics i canvis d'orientació política i d'equilibri entre els dos socis de govern. El curios és que aquesta vegada va servir d'excusa a un d'ells (CiU) per carregar contra la Generalitat. Com si de màgia es tractés ara la portaveu convergent deia que la Generalitat incompleix i que és per això que no s'han pogut fer les escoles bressol. Ah!, si a l'anterior mandat tampoc s'havien fet és perquè Esquerra (ERC) no ho va fer com tocava. Pilota cap aquí, pilota cap allà. El cinisme polític no podia anar més lluny. Ja no recordava que, no fa gaires sessions plenàries, havia dit que moltes vegades ella mateixa i l'alcalde reflexionaven al voltant que "verdaderament" no havien fet el que calia en aquest tema. I es quedava com si tal cosa!!; ara, les properes eleccions autonòmiques, els interessos partidistes, situaven el seu discurs en altre lloc. El fet és que res li preocupava d'aquesta modificació que deixava les partides gestionades per CiU "intocades" i, en canvi, rebaixava totalment la inversió en millores a les escoles públiques (diners gestionats per ICV-EUiA). El nostre vot va ser negatiu, com a la resta de modificacions d'un pressupost que no vàrem recolzar i que s'ha demostrat paper mullat.

  • Modificació (o remodelació podriem dir) de la zona del passeig del Pont. Una modificació que canviarà la façana del riu, permetrà construir habitatges públics, millorarà els espais comercials. En la que ens han deixat participar activament aportant i incorporant idees en la solució proposada. Però a més a més, al mateix ple, vam obtenir el compromís de que no s'enderrocarà el Casal de Joves (equipament emblemàtic que va ser el primer d'aquests tipus a Catalunya) fins tenir un altre d'alternatiu pels joves de Cerdanyola. Al Ple de juny ho vem dir molt clar: farem oposició tant proposant com controlant. I ho estem demostrant. Per tot plegat varem votar a favor.
  • Conversió provisional del dipòsit d'aigua del Turonet en Magatzem. S'havia d'enderrocar, s'havia de recuperar la zona. En comptes d'això algun "chispa" va tenir una idea: fem del dipòsit un magatzem, per poder enderrocar ràpidament el de la brigada i poder iniciar el que, en un futur, serà l'Auditori. Jo diria, ja ho he dit altres vegades, que amb un objectiu "inconfessable": posar l'any 2011 un cartell molt gran que digui: aquí s'està fent un Auditori. Així les coses el "chispa" en lloc de fer el que estava acordat, decideix mantenir el dipòsit, amb l'excusa que això estalviarà diners en la construcció d'un magatzem nou. La pregunta és: per què volem enderrocar amb tanta premura l'actual magatzem? és de rebut que el que és un dipòsit d'aigua sigui ara lloc on emmagatzarem coses però també entraran persones a fer la seva feina? Això és un interés de ciutat? El nostre vot va ser negatiu. Negatiu perquè les persones que treballen o les entitats que hagin de fer ús d'un magatzem, ho han de fer amb les condicions de seguretat que cal; que no són les d'un edifici que no va ser pensat per això. Va ser negatiu perquè la ciutat es mereix la recuperació i reforestació d'aquell espai.
  • Inici del procés de contractació per a la concessió de la gestió de la zona esportiva denominada "Riu Sec". Una concessió que consisteix en que el contractista futur, construeix i després té el dret de gestió amb pagament d'un cànon a l'ajuntament (el 2% anual dels guanys) que, en aquest cas no començarà a pagar fins el 6è any des de la concessió. I l'ajuntament què hi posa? el cost de la descontaminació del terreny (ple d'amiant) , la cessió d'ús dels terrenys que són de domini públic, 1.750.000 euros com a part per a la construcció de la zona esportiva dels espais de raqueta i 350.000 euros anuals durant els 35 anys que durarà la concessió. I no és poc. El nostre vot negatiu. Negatiu perquè el cost per a la ciutat és brutal. Negatiu perquè aquest sistema de contractació, en cas de dificultats econòmiques del contratista (35 anys) no és segur. Proves d'això: ja ho hem vist amb Valldorsala i la zona esportiva Fontetes.
De la resta del ple, subratllo la cirereta de les intervencions del Portaveu Popular que, sobre la construcció d'un quiosc al Parc Cordelles, va sometre a un tercer grau al Regidor Escoda, interrogant fins i tot si es serviria cafè. Ningú no va dir-li que ja es consultaria l'expedient o que ja li donarien resposta per escrit; tot i que cap de les preguntes s'havien formulat per escrit ni a cap comissió informativa. Però bé, tots els regidors/es tenen dret a preguntar el que creuen important allà on ho creuen i, sobre tot, el govern té l'obligació de donar resposta a les preguntes de l'oposició. M'alegro que aquesta vegada, i amb l'Antonio González, hagi estat així. Esperem per a la resta la mateixa "consideració".

De les nostres preguntes només dir que:

Insistiem sobre la implantació de la moció relativa a l'ajut a les famílies que s'han quedat sense plaça a les escoles bressol públiques, per tal que tinguin una possibilitat a les privades amb un conveni amb aquestes últimes. Una mare, afectada pel tema, va preguntar el mateix des del públic.

Tornavem a preguntar sobre la depuradora del Riu Sec, que encara no funciona i les gestions que s'han fet.

Preguntavem sobre la convocatòria de la comissió especial de comptes i el calendari previst per aprovar les del 2008; ja que aquesta comissió havia d'informar-les abans de l'1 de juny. La Comissió, en la que han de participar tots els grups municipals, és l'encarregada d'informar els comptes de cada exercici per a, més endavant, portar-los al Tribunal de Comptes.

Ja sobre les 21 hores, el públic va protagonitzar el ple municipal. La preocupació per la implantació de l'acord subscrit pels quatre partits, l'ICS i el Servei Català de la Salut i que garanteix que tots els residents del barri Fontetes que així ho demanin puguin ser usuaris del CAP d'aquell barri i que el Servei Català de la Salut, en funció del número de peticionaris, destinarà els serveis mèdics necessaris. La comunicació als residents, o manca de comunicació, va fer escalfar els últims minuts de l'últim ple del curs polític. Vist que ni el govern ni la tinenta d'alcalde de l'Àrea de Salut tenien prou informació sobre la implantació de l'acord, l'alcalde va anunciar la convocatòria l'endemà d'una reunió dels partits signants amb els representants de l'ICS i del Servei Català de la Salut. Els que estem a l'oposició haurem de ser els que posem els punts allà on toca, mentre qui governa.....no controla res?

Però això seria tema per a un altre dia....

El proper post..............des de Calella de Palafrugell. Bon estiu!